31 mei 2024 - 3 min leestijd

Vertrouwen producenten industrie verbetert opnieuw

De producenten in de industrie waren in mei minder negatief dan in april. Het vertrouwen ging van -3,6 in april naar -2,8 in mei, aldus het CBS. Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. Het producentenvertrouwen lag in mei onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van -1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 de hoogste waarde (10,4). In april 2020 werd de laagste waarde (-31,5) genoteerd.

Producenten waren in mei positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze wat minder negatief over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product bleef even negatief. Een deelindicator was positief. Het aantal producenten dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was groter dan het aantal dat een afname van de productie voorziet.

De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren negatief. Het aantal producenten dat de orderpositie groot acht, was kleiner dan het aantal dat de orderportefeuille klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden groot vindt.

Machine-industrie

In de helft van de belangrijkste branches van de industrie verbeterde het vertrouwen. De toename was het grootst bij de producenten van hout- en bouwmaterialen. Fabrikanten in de elektrotechnische en machine-industrie waren het meest positief.

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in maart 6,0 procent lager dan in maart 2023. Ook in de voorgaande acht maanden kromp de productie op jaarbasis. Ten opzichte van februari daalde de productie met 1,5 procent.

Grotere stijging olieprijzen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april gemiddeld 0,1 procent lager dan in april 2023, meldt het CBS. Een maand eerder was de prijsdaling 0,8 procent. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In april kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 83 euro, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. In maart kostte een vat ruwe North Sea Brent bijna 78 euro. Dat was ruim 5 procent meer dan een jaar eerder

Producten van de aardolie-industrie waren in april 1,0 procent duurder dan in april 2023. In maart lagen de prijzen 1,5 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in april 2,9 procent lager dan een jaar eerder. In maart lagen de prijzen 5,0 procent lager dan in maart 2023.

De afzetprijzen van de industrie zijn in april ten opzichte van maart met 0,8 procent gestegen. De prijzen op de buitenlandse en binnenlandse markt stegen met respectievelijk 1,1 procent en 0,2 procent.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden