17 maart 2021 - 1 min leestijd

Verwachte instroom precisie-opleidingen niet gunstig

De instroom in precisie-opleidingen (mbo) in Nederland en de verwachte instroom voor de komende vijf jaar is niet gunstig. Niet alleen is de instroom op dit moment al laag (totaal 1300 leerlingen), maar de trend is duidelijk dalend met uitschieters naar -25% leerlingen voor verspaning in 2026. Dat bleek tijdens FPT-VIMAG-vakgroep Precisietechniek, vorige week.

FPT-VIMAG-vakgroep Precisietechniek deelde de cijfers van onder andere SBB over de huidige instroom in precisie-opleidingen (mbo). Van de instroom is ook bekend dat een deel niet doorzet en maar een deel uiteindelijk zijn diploma behaald. Volgens de vakgroep reden tot zorg voor de toekomst.

Verder bekeek de vakgroep tijdens de online sessie een presentatie van oZone. oZone is het onderwijsplatform van de opleidingsfondsen A&O, OOM en WijTechniek. oZone heeft onder andere als opdracht om de kennis van aangesloten bedrijven te behouden, vast te leggen en hierop diensten te ontwikkelen. Zo kunnen bedrijven zelf opleidingsmodules in oZone maken (met hulp van specialisten van oZone) om het eigen personeel op te leiden. Ook wordt oZone (beperkt) voor het mbo opengesteld. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden