17 juni 2019 - 5 min leestijd

Vijf redenen om EMO Hannover 2019 te bezoeken

Van 16 tot en met 21 september vindt de internationale beurs voor metaalbewerking weer plaats in het Duitse Hannover: EMO 2019.  Waarom zou iedereen met interesse in metaalbewerking deze beurs moeten bezoeken? Vijf redenen om nú een gratis ticket te registreren.

 

Reden 1: de plek om de wereld te ontmoeten

Duizenden exposanten uit tientallen landen, van Brazilië tot Zuid-Afrika: EMO kent zijn gelijke niet als het aankomt op de pure aantallen. Nog indrukwekkender dan het aantal exposanten is het aantal beursbezoekers: maar liefst 130.000 mensen uit 160 verschillende landen reizen dit najaar af naar de Duitse stad.

In Hannover krijgen ze een staalkaart voorgeschoteld van het allerbeste dat de metaalbewerking anno 2019 te bieden heeft. “Alle belangrijke fabrikanten voor productietechniek presenteren zich in Hannover”, benadrukt Christoph Miller, hoofd Beurzen bij EMO-organisator VDW (de Duitse vereniging van gereedschapsmachinefabrikanten). “Niemand wil verstek laten gaan op dé wereldtopbeurs voor metaalbewerking. EMO biedt je de kans om nieuwe kennis op te doen, te netwerken, en de wereld te ontmoeten.”

 

Reden 2: EMO bruist van innovatie

Van predictive maintenance, process monitoring en het Internet of Things (IoT) tot toepassingen op het snijvlak van smart data en machine learning: wie wil weten wat er allemaal aan innovatie in de metaalbewerking plaatsvindt, kan een bezoek aan EMO 2019 eigenlijk niet laten schieten. “Zonder twijfel is EMO Hannover hét innovatieplatform voor machines, oplossingen en diensten in de metaalbewerking”, benadrukt Christoph Miller. “Bij de vorige editie, in 2017, bracht 72 procent van de exposerende bedrijven innovaties mee die ze speciaal voor EMO ontwikkelden.”

 

Internet of Things (IoT)

Kernthema is ‘IoT in de productie’. Standhouders op het gebied van besturings- en automatiseringstechniek en software krijgen een eigen beurszone toebedeeld, schetst Miller. “Het IoT biedt tal van mogelijkheden om meer informatie uit het productieproces te halen en op basis daarvan de productieketen te optimaliseren. Zonder kennis van nieuwe technologieën als deze loop je als bedrijf het risico om op korte termijn irrelevant te worden.” 

Smart industry

Speciale vermelding verdient verder de smart industry area, dat dit jaar voor het eerst integraal deel uitmaakt van de beurs. Bezoekers kunnen hier kennismaken met de ‘intelligente fabriek’, waarbij netwerken van mensen, installaties en bedrijfsprocessen met elkaar in verbinding staan.  

EMO-bezoekers met interesse in innovatie kunnen ook terecht bij het trendforum over smart industry. Presentaties en forumdiscussies met prominente deskundigen: iedereen die bijgepraat wil worden over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van smart industry is hier aan het goede adres.

Umati: universele communicatiestandaard

Tijdens EMO vindt verder de brede introductie plaats van umati (een afkorting van ‘universal machine tool interface’). Deze nieuwe communicatiestandaard zorgt ervoor dat gereedschapsmachines van uiteenlopende fabrikanten, via een neutrale en open koppeling, kunnen communiceren met elkaar en met onderliggende IT-systemen. Met umati (ontwikkeld door acht prominente Duitse fabrikanten van gereedschapsmachines en alle belangrijke aanbieders van besturingssystemen) is voldaan aan een belangrijke voorwaarde voor succes op het gebied van smart industry: een goede connectiviteit.

 

Reden 3: aandacht voor additive manufacturing

Meer efficiency, besparingen op materiaal én een enorme vormgevingsvrijheid: Additive Manufacturing (AM, bij het grote publiek beter bekend als 3D-printing) is bezig aan een flinke opmars – óók binnen de metaalbewerkende industrie. Tijdens EMO kunnen bezoekers in de additive manufacturing circle kennismaken met een volledige procesketen van additieve productie. Welke toepassingen kent AM in sectoren als de auto- en vliegtuigindustrie, machinebouw en medische techniek?

Christoph Miller: “Additive Manufacturing zal de traditionele productiemethodes misschien niet 1-2-3 vervangen, maar vormt er wel een waardevolle aanvulling op. Niet voor niets laten uiteenlopende partijen – systeemaanbieders, materiaalleveranciers, softwareontwikkelaars, fabrikanten van 3D-scanners en productiedienstverleners – tijdens EMO graag zien wat ze op dit vlak in huis hebben.”

 

Reden 4: startups en nieuw talent      

Startups krijgen een speciale plek op EMO. Op een oppervlakte van 500 vierkante meter krijgen onafhankelijke startups de kans zich te presenteren voor een breed publiek. Voor beginnende bedrijven met een veelbelovend idee dé kans om contacten te leggen met mogelijke investeerders en met experts van technische universiteiten. Ook maken startups kans op een speciale prijs van 10.000 euro, voor het beste innovatieve idee voor digitalisering in de productie.

Bedrijven die zitten te springen om nieuw technisch talent, kunnen terecht op de tweedaagse carrièrebeurs die op 17 en 18 september op EMO plaatsvindt. Universitair opgeleide vakmensen en bedrijven kunnen elkaar hier ontmoeten. Ook is er een forum waar werkgevers terecht kunnen voor de laatste inzichten op het gebied van personeelsmarketing. “Bedrijven kunnen op EMO kennismaken met nieuw talent”, schetst Miller. “Studenten kunnen op hun beurt met eigen ogen zien hoe clean en hightech de metaalsector tegenwoordig is en welke carrièreperspectieven er hier voor hen liggen.”

Nóg jonger talent kan terecht op het speciale beursgedeelte voor de basisschooljeugd. Hier kunnen ze kennismaken met de technische inhoud van beroepen in de metaalsector en krijgen ze meer informatie over de carrièreperspectieven in de metaalbewerkende industrie.

 

Reden 5: Hannover

Een bezoek aan EMO kan ten slotte prima worden gecombineerd met een stedentrip naar Hannover. Met ruim een half miljoen inwoners is de Duitse stad een van de grootste steden van Duitsland. Bezoekers kunnen terecht in het prachtige oude centrum, met zijn vele parken, bezienswaardigheden en musea. Hannover is bovendien een levendige studentenstad, met hippe winkels en restaurants en een bruisend nachtleven. Des te meer reden dus om EMO te combineren met een bezoek.   

Geïnteresseerd in een bezoek aan EMO Hannover 2019? Registreer een gratis entreeticket via deze link.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden