18 maart 2019 - 3 min leestijd

Volwassenheid AM-industrie centraal tijdens RapidPro 2019

Op 13 en 14 maart 2019 organiseerde Mikrocentrum de negende editie van vakbeurs RapidPro in het NH Conference Center Koningshof te Veldhoven. Met de slogan “Define. Design. Produce” stelde deze editie de volwassenwording van de Digital en Additive Manufacturing (AM) industrie centraal, met focus op concrete toepassing en Return on Investment. 2.200 bezoekers ontdekten dan ook de laatste ontwikkelingen in de 42 lezingen en bij de 80 exposanten.

De ontwikkelingen binnen de Digital en Additive Manufacturing gaan rap en de vraag binnen de industrie is veranderd. Waar tot voorkort de maakindustrie zich nog bezighield met de vraag wat AM precies was, speelt concrete toepassing, het oplossen van problemen en ROI inmiddels een steeds grotere rol. Naast mogelijkheden zijn er ook uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van business development, (nieuwe) materialen, hard- en software integratie, kwaliteit en juridische aspecten. RapidPro besteedde zowel op de beursvloer, in het congresprogramma als tijdens de nieuw toegevoegde Ask-A-Pro en Meet & Match sessies dan ook uitvoerig aandacht aan deze onderwerpen.

 

Delen van successen

“Digital Manufacturing heeft het afgelopen jaar een grote stap gezet in de volwassenwording. Op RapidPro werd duidelijk dat zowel leveranciers als klanten klaar zijn voor concrete implementaties van oplossingen op diverse gebieden, van 3D-scannen, reversed engineering en prototyping tot serieproductie met AM. Het delen van successen in deze is essentieel en RapidPro zal daar, in samenwerking met partners zoals Flam3D en 3D printmagazine, in komende edities een steentje aan blijven bijdragen” aldus Tom Wessels, Eventmanager RapidPro.

 

Van 3D-printerfarm tot AM-sorteermachine

Dat er steeds meer toepassingen voor de maakindustrie zijn, bleek ook op de beursvloer bij de 80 exposanten. Zo presenteerde onder andere Lay3rs de mogelijkheden van 3D-printerfarms, liet AM-flow zien dat schaalvergroting bij 3D-printen realiteit wordt met de AM-vision high speed sorteermachine en presenteerde MakerPoint de miniFactory Ultra die polymeerprinten mogelijk maakt. Ook konden bezoekers nieuwe toepassingen zien in de Hall-of-Fame en inspiratie opdoen op de Inspiration Zone.

 

Winst behalen

Voor de industrie valt veel te winnen. Dit werd ook duidelijk in het congresprogramma en tijdens de keynotes. Zo gaf Güngör Kara (EOS GmbH) aan 3D-printen te zien als nadrukkelijk onderdeel van digitalisering van de maakindustrie met nieuwe verdienmodellen als gevolg. Bovendien groeit het aantal toepassingen. Zo nam Berry Hendriks (CyBe Construction) het publiek mee in de wereld van 3D-betonprinten en vertelde Prof. Ian Gibson (Fraunhofer Project Center) over de progressie met Metal AM. Arlette van der Veer (KLM Royal Dutch Airlines) bracht de mogelijkheden naar de praktijk met haar lezing over hoe zij 3D-design engineering realiseren op de afdeling Engineering en Maintenance.

 

RapidPro 2020

De 10e en tevens jubileum editie staat gepland op 4 en 5 maart 2020.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden