29 september 2017 - 2 min leestijd

Voortman integreert boorunit op V310 plasmasnijmachine

Voortman uit Rijssen presenteerde op de Schweissen und Schneiden in Düsseldorf een plasmasnijmachine die naast snijden en bevellen ook kan boren. De machine die als wereldprimeur werd gepresenteerd, is voorzien van een gereedschapwisselaar met ruimte voor tien boren met een diameter van maximaal 32 mm. De kwaliteit van geboorde gaten is aanzienlijk beter dan gesneden gaten. Volgens René Hazenberg, sales directeur bij Voortman, was er veel vraag vanuit de markt naar het maken van nauwkeurige gaten.

Het snijden van gaten heeft ten opzichte van boren een aantal nadelen. Piercen van gaten heeft een negatieve invloed op de levensduur van de plasmatoorts. Verder lopen gaten die met plasma gesneden zijn vaak taps af, is de oppervlaktekwaliteit minder en moet er door het opspatten van gesmolten metaaldeeltjes vaak nabewerkt worden. Bij boren vervallen al deze nadelen. Voor de boorunit moest Voortman ook de tafel herontwikkelen om te voorkomen dat de boren breken zodra ze in contact komen met de tafel. Het nieuwe ontwerp is voorzien van aluminium tipjes die als ondersteuning dienen voor de plaat. De zachtheid van het aluminium voorkomt het breken van de boor bij contact. Op dit moment is de boorunit geschikt voor boren met een diameter van 32 mm. In de toekomst zal dit diameterbereik worden vergroot naar 40 mm.

 

Compleet nieuwe ontwikkeling

Naast de boorunit en de tafel is de rest van de V310 plasmasnijmachine ook een volledig nieuwe ontwikkeling. Volgens Voortman heeft het een jaar geduurd om de machine te ontwikkelen en het doel is om in de toekomst deze ontwikkelingstijd nog verder in te korten. De gantry van de machine is met een massa van 4.500 kg erg stabiel geconstrueerd. Bij het boorproces ontstaat er daardoor minder vibratie in de machine. Dit zorgt voor een hogere standtijd van het gereedschap en daarmee verlaagt het dus de kosten. De machine kan optioneel voorzien worden van een inkjetprintkop voor het aanbrengen van coderingen en nummers op producten. Op dit moment zijn er al een aantal V310 plasmasnijmachines verkocht. De eerste machines worden begin volgend jaar bij klanten in gebruik genomen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden