26 september 2023 - 2 min leestijd

Webinar FPT-VIMAG over nieuwe wet digitale veiligheid

Leden van FPT-VIMAG leden krijgen toegang tot een webinar over de nieuwe en verplichte NIS2-wetgeving. Deze nieuwe wetgeving beschermt een bedrijf en zijn toeleveringsketens tegen cyberaanvallen. Op 16 november van 16:00 tot 17:00 uur zal een ethisch hacker tijdens een webinar delen hoe men een bedrijf tegen cyberaanvallen beschermt. 

NIS2 is een nieuwe wet voor digitale veiligheid, die op 10 november vorig jaar als nieuwe Europese richtlijn is aangekondigd. Net als bij de AVG moeten een flink aantal bedrijven verplicht maatregelen nemen op het vlak van cybersecurity. De ingangsdatum is 18 oktober 2024. Deze nieuwe wetgeving is verplicht voor essentiële en belangrijke bedrijven. Die zullen zichzelf op een hoog niveau cyberveilig moeten maken. Tevens hebben zij zorgplicht in de toeleveringsketen. Simpel weg gezegd: zij gaan de bedrijven die aan hen leveren ook een aantal cybersecurity maatregelen opleggen. Hoeveel maatregelen en hoe zwaar die zullen zijn is afhankelijk van de risicoanalyse.

Als een bedrijf niet voldoet aan de regels en wel valt onder de categorie ‘essentiële- of belangrijke bedrijven’, kan de boete flink zijn. Dat is minimaal 7 miljoen euro of 2% van de wereldwijde omzet. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur zal toezicht houden.

FPT-VIMAG heeft met FME al een platform opgericht genaamd Samen Digitaal Veilig. Hierop werken de brancheorganisatie samen met publieke en private experts en samenwerkingspartners om bewustwording, kennisdeling, het in kaart brengen van kwetsbaarheden, aan de slag te gaan met verbeteringen en het oefenen van beveiligingsincidenten te ontwikkelen.

U kunt zich hier aanmelden

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden