Wetenschappers uit Bremen werken samen met ArianeGroup, Airbus, Materialise en Innojoin aan de ontwikkeling van nieuwe aluminiumlegeringen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie. De nieuwe legeringen moeten ingezet kunnen worden voor het 3D-printen van lichtgewichte onderdelen met bionische structuren.
Producten vervaardigd met additive manufacturing hebben al hun weg gevonden naar vele industrieën. De voordelen liggen voor de hand, vooral met betrekking tot lichtgewicht constructie en vormvrijheid. De lucht- en ruimtevaartindustrie stelt echter speciale eisen aan de gebruikte materialen, waardoor titaniumlegeringen tot nu toe in hoofdzaak zijn gebruikt. In de tweejarige financieringsperiode willen de deelnemers van het project @ALL (Additive Manufacturing for Aluminium Launcher Structures) een hoogwaardige aluminium legering ontwikkelen, speciaal voor de lucht- en ruimtevaart. Daarnaast willen de wetenschappers een nieuwe aluminiumlegering ontwikkelen met vergelijkbare materiaaleigenschappen als de reeds beschikbare hoogwaardige legeringen, maar als een kosteneffectief alternatief. Beide varianten zijn bedoeld voor de additive manufacturing technologieën SLM (selective lasermelting) en laseroplassen.
Na jaren van schokken – van pandemie tot energiecrisis en van personeelstekorten tot protectionisme – lijkt de Nederlandse maakindustrie in …
Defensie zoekt maakbedrijven en heeft een pot met geld. Maar dat betekent niet dat elke metaalbewerker aan de deur van …
Innovatie draait niet altijd om robots of futuristische technologie. Soms zit het juist in slimme keuzes, duidelijke processen en mensen …
Het Ministerie van Defensie kiest voor SafanDarley als partner voor de levering van 11 kantbanken. Hierbij gaat het om 10 …