29 maart 2019 - 3 min leestijd

WFL legt focus op toekomstige fabriek tijdens Technology Meeting

Deze week organiseerde WFL de Technology Meeting in het Oostenrijkse Linz. Het evenement stond in het teken van de nieuwe mogelijkheden die Industry 4.0 heeft te bieden. Onderwerpen zoals digitalisering, intelligente netwerken en efficiënte ontwikkelingen op het gebied van big data, data-analyse en kunstmatige intelligentie, vormen volgens WFL de basis voor nieuwe bedrijfsmodellen, waarmee klanten een nieuw niveau van productiviteit kunnen bereiken.

In het tijdperk van digitalisering speelt voorspellend onderhoud een steeds grotere rol. Dit onderwerp is dan ook van groot belang voor WFL. De koppeling van technologieën en hun interactie levert een enorme verzameling van data op en maakt betrouwbare prognoses mogelijk om fouten te voorkomen voordat ze zich voordoen.

De nieuwe WFL Data Analyzer biedt een overzicht van de gehele productielijn. Hiermee kan het productiviteitspotentieel onmiddellijk worden geïdentificeerd en vervolgens worden benut. Productiegegevens over machinestatussen kunnen snel worden vastgelegd en beantwoord met behulp van smartphones, tablets, laptops of een pc. De meest belangrijke gegevens over de productie zijn in real-time voor de gebruiker beschikbaar.

Met Siemens MindSphere, het cloudgebaseerde, open IoT-besturingssysteem, presenteert WFL een andere efficiënte oplossing om producten, installaties, systemen en machines op een gebruikersvriendelijke manier met elkaar te verbinden. De verzamelde gegevens kunnen in MindSphere worden geanalyseerd, waardoor de status van machines kan worden gecontroleerd. Gebruikers verwerven nieuwe kennis die kan worden gebruikt om de productiviteit, betrouwbaarheid en efficiëntie van de machine te verhogen.

 

Pay-per-use

Tijdens de Technology Meeting presenteerde WFL een oplossing om het pay-per-use model mogelijk te maken. De ManageMyMachine (MMM) 1.5-app in combinatie met Siemens Mindsphere maakt dit mogelijk. De app registreert spilbelastingen, temperaturen en aandrijfenergie. Machinestatussen worden in real-time vastgelegd en vervolgens volledig automatisch gefactureerd conform het eerder afgesproken uurtarief. De machine kost dus alleen geld als het effectief geld verdient.

 

Software oplossingen

Bij WFL waren er ook software-innovaties om te aanschouwen. CrashGuard Studio bijvoorbeeld, is een 3D-simulatiesoftware waarmee gebruikers op een pc kunnen programmeren voor de voorafgaande verificatie van NC-programma’s. De voordelen van de software omvatten de visualisatie van alle programmeerstappen om fouten in een vroeg stadium te detecteren. Daarnaast kan men met CrashGuard de kwaliteit van NC-programma’s op het gebied van efficiëntie en machineveiligheid verbeteren en is het mogelijk om de insteltijden op de machine te verkorten dankzij de simulatie. Dit biedt de operator een voltooid programma dat al is getest op botsingen.

 

Productreeks

Naast digitalisering en softwareoplossingen presenteerde WFL tijdens de Technologie Meeting op een vloeroppervlak van 4.000 m2 een overzicht van de hele productreeks, te beginnen bij het kleinste machinemodel, de M30 MillTurn, tot aan de M120 MillTurn. Toepassingen voor de luchtvaartindustrie, de kunststofindustrie en hightech machinebouw zijn de belangrijkste sectoren die aan bod kwamen.

Gelijktijdig met de machine highlights werd een breed spectrum aan geavanceerde technologieën, waaronder tandwielfrezen, profielfrezen, InvoMillingTM, diepgatboren, complexe inwendige bewerkingen met CoroPlus boorbaren en schroefbewerkingen getoond. Daarnaast was er aandacht voor Additive Manufacturing. Bezoekers konden het oplassen zien met behulp van een diodelaser. Op die manier kunnen complexe functies worden toegevoegd aan een werkstuk, maar de techniek is ook interessant bij de reparatie van grote, dure onderdelen.

 

Automatisering

Op het gebied van automatisering was er tevens veel te zien in Linz. Het productspectrum varieert van staafaanvoereenheden, brugladers tot aan robots. Ook bij de productie van grote, complexe werkstukken wordt automatisering steeds essentiëler om productiviteitsvoordelen te realiseren bij de productie van kleine series. Tijdens het open huis werd een M30-G Millturn beladen met een robotcel. De robotcel was uitgerust met een automatisch grijperwisselsysteem met twee verschillende grijperkoppen voor ascomponenten en klauwplaten.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden