7 juni 2022 - 4 min leestijd

WIA Educational biedt als onderdeel van Widenhorn een unieke schakel tussen industrie en onderwijs

Op 24 mei heeft Anco Euser de aandelen WIA Educational van zijn vader Bert overgenomen en daarmee komt de specialist in Technische Educatieve werkplekken onder de vleugels van familiebedrijf Widenhorn. “Een moeilijke beslissing, maar uiteindelijk was het de enige juiste keuze”, vertelt Anco.

“In 2007 hebben mijn vader en ik samen besloten het familiebedrijf op te splitsen in een Educatieve (WIA Educational) en Industriële tak (Widenhorn). Samenwerken onder één dak bracht behoorlijk wat uitdagingen met zich mee. En op die manier konden we allebei op onze eigen manier en met de juiste focus ons bedrijf ontwikkelen.” Beide bedrijven hebben zich in de afgelopen 15 jaar op hun eigen manier ontwikkeld, met in 2019 de bekroning met het Predicaat Hofleverancier.

Widenhorn is uitgegroeid tot de specialist op het gebied van Plaatbewerking met inmiddels meer dan 750 klanten in de Benelux. Dit zijn voornamelijk bedrijven in de maakindustrie, maar inmiddels ook steeds meer onderwijsinstellingen, makerbases en fablabs maken gebruik van de innovatieve oplossingen, waaronder Summa College, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Grafisch Lyceum, The International School of The Hague, Hout- & Meubileringscollege, Bouwkeet, Avans Hogeschool, Nieuwe Veste, Binder3D en Techniek College Rotterdam.

Krapte

WIA Educational biedt educatieve werkplekken vooral voor het Technisch georiënteerde basis- middelbaar- en beroepsonderwijs. Maar waar Widenhorn juist een enorme groei doormaakte in de Corona periode, had WIA daar veel last van. “Scholen waren gesloten en investeringen werden bijna niet gedaan”, legt Bert uit. Daarnaast ging de leeftijd en gezondheid van Bert het bedrijf parten spelen, zeker de afgelopen maanden. Er werd lange tijd gezocht naar een goede overnamekandidaat, maar die kwam niet voorbij.

Intussen neemt de krapte op de arbeidsmarkt steeds verder toe, zeker in de techniek. “Dagelijks hoor ik van mijn klanten dat ze moeilijk of helemaal geen mensen kunnen vinden. Dat baart toch me wel zorgen, voor nu en in de nabije toekomst”, vervolgt Anco. In de markt ontstaan steeds meer initiatieven om kinderen enthousiast te maken voor de techniek, denk bijvoorbeeld aan Internationale conferentie Techniek & Technologie, Sterk Techniekonderwijs, de High Tech Ontdekkingsroute tijdens het Dutch Technology Festival en alle open bedrijven dagen die de maakindustrie zelf organiseert. Dit is heel hard nodig, want er bestaat nog steeds een compleet verkeerd beeld van de maakindustrie in het algemeen en de metaal(techniek) in het bijzonder. Het is al lang niet meer dat vieze gevaarlijke werk. Maakbedrijven hebben hightech werkplaatsen met geavanceerde machines ondersteund door robots, vaak netter en met betere klimaatsystemen dan menig kantoorpand. Dat is iets wat ouders zich nog te weinig realiseren, want die hebben nog steeds een belangrijke stem in welke richting de kinderen op gaan.

Virtueel

Het productportfolio dat WIA Educational heeft ontwikkeld sluit perfect aan bij de denkbeelden van de jeugd met bijvoorbeeld VR technologie, 3D printing, programmering, simulatoren en drones. Er zijn zelfs al lesprogramma’s in ontwikkeling voor warmtepomptechnologie, zonnepanelen en Smart Homes. Voor metaalopleidingen is een breed pakket aan software oplossingen beschikbaar aan Courseware voor Technisch Tekening Lezen en Plaatbewerking, CAM-Trainers en zelfs een virtuele lassimulator. Naast de software is een breed pakket aan educatieve machines beschikbaar voor graveren, frezen, laser-, water- en plasmasnijden, gecombineerd met een uniek en compleet lespakket, inclusief lespakket en software. Daarbij kan de CADCAM software van Widenhorn ook voor deze educatieve doeleinden worden toegepast.

Al met al liggen er mooie kansen. Door de synergie tussen Widenhorn en WIA Educational kunnen die kansen veel beter benut worden. De kennis van industrie en educatie worden optimaal gecombineerd. De belangrijkste gemene deler die de bedrijven, onderwijsinstellingen, Widenhorn en WIA Educational hebben, is veel meer jongeren enthousiast maken voor Techniek en Technologie, want de aanwas blijft afnemen. De komende tijd zullen beide bedrijven deelnemen aan veel initiatieven op dit gebied en wordt er gewerkt aan een compleet nieuw demo center in Rhoon waar alle mogelijkheden te zien zijn. “U bent alvast van harte uitgenodigd en als u ook een goed idee heeft of hulp nodig tijdens een evenement voor de jeugd. Dan horen wij dat graag,” besluit Anco.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden