19 december 2018 - 3 min leestijd

Wila neemt tweede Chiron bewerkingscel in gebruik

Bij Wila in Lochem produceren al enige tijd zes Chiron Mill 6000 (6 meter) bewerkingscentra 24/7, enkelstuks op klantspecificatie. Dankzij de automatisering zijn de tussenvoorraden tot praktisch nul afgebouwd. Door de ontwikkelingen op de markt wilde Wila de doorlooptijden nog verder reduceren. Daarom heeft Wila afgelopen jaar de opdracht gegeven voor het leveren van een tweede, vrijwel identieke cel. Deze tweede cel is inmiddels geleverd en zal spoedig volledig in gebruik worden genomen.

De tweede cel heeft nu vier Chiron Mill 6000 machines, maar is er op  voorbereid om nog eens twee machines op te nemen. Frank Rouweler (directeur R&D): “Naast de additionele capaciteit zijn we nu nog minder kwetsbaar als onverwacht een storing optreedt. Met tien Chiron Mill 6000 bewerkingscentra kun je een paar uur productieverlies gemakkelijker opvangen.”

 

Gantry loader

Voor het beladen van de machines heeft Wila, bij deze tweede cel, wederom bewust voor een gantry loader gekozen. Ondertussen heeft men hier al veel ervaring mee opgedaan. “De gantry loader die 2.500 kg kan tillen, wisselt de hydraulisch geklemde opspanning met daarin het werkstuk in twee minuten. Een robot zou er langer over doen, kan niet zoveel tillen en heeft geen transportbereik van 12 x 35 m”, motiveert Rouweler de keuze. De bovenloopkraan met daaraan de grijpunit beweegt via een aparte corridor aan de zijkant langs de Chiron machines. Hierdoor kunnen altijd nog andere machines beladen worden als er bijvoorbeeld op één van de machines een nieuw product ingesteld of onderhoud uitgevoerd moet worden. De software die de gantry loader aanstuurt is zodanig geschreven dat de twee operators hoofdtijd parallel de producten kunnen opspannen in een van de twee daarvoor ingerichte zones, terwijl de andere machines beladen en ontladen worden. De gereedschappen zijn voorzien van een RFID-chip die buiten de cel worden klaargezet in een sluis waarna de machine ze zelf in het magazijn plaatst.

 

Flexibeler en sneller

Al bijna tien jaar lang groeit Wila met 10 tot 20 procent per jaar. Een groot aandeel van de productie gaat naar OEM’ers, waaronder grote internationale producenten van kantpersen. Wila produceert de klemmingen en gereedschappen in de eigen fabriek in Lochem. Deze is de laatste jaren vergaand geautomatiseerd, onder andere om flexibeler en sneller op de markt te kunnen reageren. “Vroeger hadden we verschillende bewerkingsroutes door de fabriek, met langere doorlooptijden. Door te kiezen voor universele bewerkingsroutes minimaliseren wij de knelpunten in onze fabriek ten aanzien van onderhoud, storingen en inzetbaarheid van medewerkers”, aldus Rouweler

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden