In de nacht van zaterdag op zondag is Wim van der Leegte thuis in zijn woonplaats Duizel overleden. Van der Leegte, eigenaar van industrieel familiebedrijf VDL Groep, is aan een natuurlijke dood overleden. Hij is 76 jaar geworden.
Wim van der Leegte was vanaf 1972 tot en met 2016 president-directeur van de VDL Groep. Tijdens zijn opleiding werktuigbouwkunde aan de HTS liep Van der Leegte in 1966 stage in het bedrijf van zijn vader, Metaal- en Constructiewerkplaats P. van der Leegte. Omdat het slecht ging met de gezondheid van zijn vader, moest Van der Leegte op 19-jarige leeftijd de leiding van het bedrijf overnemen. Het bedrijf had op dat moment dertig medewerkers in dienst en sloot het jaar 1966 af met verlies.
In 1972 kreeg Van der Leegte de aandelen van zijn vader in handen. In 1977 voerde hij een overlegstructuur in waarbij de medewerkers direct bij alle aspecten van de bedrijfsvoering werden betrokken. Van der Leegte voerde wekelijks (en vanaf 1982 elke twee weken) overleg met verkopers, hoofden van verschillende afdelingen en de voorlieden van de productiegroepen. Tot 1979 was Van der Leegte directeur van VD Leegte Metaal in Hapert.
Stoeterij
Van der Leegte heeft in de loop van de jaren verschillende nevenfuncties vervuld. Hij was onder meer voorzitter van de Eindhovensche Fabrikantenkring en van de stichting PSV Voetbal. Ook heeft hij voor het Eindhovens Dagblad columns geschreven. In 2014 is Van der Leegte vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse maakindustrie benoemd tot commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. In 2016 werd hij door de Stichting Familie Onderneming uitgeroepen tot Boegbeeld Nederlands Ondernemerschap. In 2017 heeft hij Het Gouden RAI Wiel gekregen. Deze prijs is hem toegekend voor zijn bijdrage aan de mobiliteitsindustrie en aan de Nederlandse werkgelegenheid. In 2000 begon Van der Leegte met zijn eigen springstal, Stoeterij Duyselhof. De stoeterij houdt zich bezig met het fokken, het opleiden en het trainen van springpaarden.
Zoon
VDL telt inmiddels meer dan 16 duizend werknemers. In fabrieken in voornamelijk Noord-Brabant en Limburg rollen talloze producten van de band, van fijnmechanica tot hightech, van veevoedermachines en warmtewisselaars tot onderdelen voor de chipindustrie. De groep boekte vorig jaar een omzet van bijna 6 miljard euro. Zoon en opvolger Willem van der Leegte voorspelt dat over heel 2023 de omzet van de groep 5 tot 10 procent hoger zal zijn dan vorig jaar.
Fotocredit: VDL
Tijdens de inspirerende Algemene Ledenvergadering van de Federatie Productietechnologie (FPT) gisteren, hebben leden niet alleen twee nieuwe gezichten verwelkomd in …
Het jaarlijkse Dormac Open Huis van 12 t/m 14 november aanstaande staat in het teken van automatisering, procesoptimalisatie en heavy …
Technologische innovaties in hightech en precisietechnologie worden steeds complexer, waardoor internationale samenwerking essentieel is. Op 13 en 14 november brengt …
Grote componenten zoals printplaten, brandstofcellen of batterijen kunnen voortaan in zijn geheel worden gemeten én geïnspecteerd met de nieuwe Zeiss …