2 mei 2017 - 2 min leestijd

Winnaar Phantom Challenge met méér dan gehalveerde freestijd

Een van de winnaars van Phantom Challenge heeft de freestijd meer dan gehalveerd door gebruik te maken van de Phantom VHM-frezen. Samen met andere verspaners die spectaculaire tijdwinsten boekten met de Nederlandse topfrezen, enkele expertdealers en medewerkers van Phantom, heeft hij afgelopen zondag een onvergetelijke circuitervaring opgedaan in Spa-Francorchamps.

Eén uur productiviteitswinst. Dat heeft Davy Driessen, CNC-frezer bij MTSA Technopower in Arnhem, geboekt door over te stappen naar een Phantom VHM-frees, het topgereedschap van Nederlandse bodem. MTSA Technopower ontwerpt en bouwt klantspecifieke apparaten, machines en installaties en is toeleverancier van enkelvoudige en samengestelde onderdelen. De afdeling mechanische fabricage van het Arnhemse bedrijf is gespecialiseerd in het vervaardigen van enkelstuks en kleine series. Toevallig liep bij de start van de Phantom Challenge een vrij grote toeleverorder. “Dan kun je je permitteren om het proces te optimaliseren”, zegt Han Kuster, manager mechanische fabricage.

Hogere voeding bij Phantom VHM-frezen
Phantom heeft verspaners uitgedaagd om de vernieuwde VHM-frezen te testen en daarmee grenzen te verleggen. Het materiaal van de order van ruim 400 producten die MTSA Technopower moest maken, was niet het gemakkelijkste: RVS 410. “Roestvrij staal maar dan harder”, zegt Davy Driessen. De bewerkingen bestonden uit een schuin vlak frezen, gaten boren en ruimen en een groot aantal sleuven van 12 mm diep frezen. Oorspronkelijke bewerkingstijd: 1 uur en 45 minuten. Davy Driessen: “We hebben de Phantom VHM-frezen ingezet en zijn gaan rekenen met de snijgegevens die Phantom in de catalogus opgeeft. Daarmee hebben we de eerste optimalisatieslag gemaakt. Uiteindelijk hebben we de voeding zelfs nog hoger gezet dan Phantom voorschrijft en kwamen we uit op een bewerkingstijd van 45 minuten. De kwaliteit van het freeswerk is hierbij overeind gebleven.” Meerdere verspaners die hebben meegedaan aan de Phantom Challenge hebben hun productiviteit fors weten te verbeteren. Voor de verspaners met de beste resultaten was de prijs een ervaring op een racecircuit. Allemaal hebben ze ervoor gekozen deze te verzilveren op de relatiedagen van Phantom in Spa afgelopen weekend, waar ze het andere Nederlandse ‘snelheidsmerk’ Max Verstappen een spectaculaire race zagen rijden. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden