Tijdens de achtste editie van de Additive World Conference heeft de voorzitter van de jury, Ultimaker’s Steven van de Staak, de winnaars bekend gemaakt van de 2020 editie van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge. In de studentencategorie ging de eerste prijs naar Younes Chahid van BiometicAM met een herontwerp van de steel van een heupimplantaat. De winnaar in de professionele categorie gaat dit jaar opnieuw naar het Nederlandse K3D met een 3D-geprinte laserlaskop.
Alle finalisten, drie in de studenten categorie en drie professionals hebben hun ontwerpen toegelicht in een korte videopresentatie voor de zeskoppige jury. Na zorgvuldig overleg heeft deze een unanieme en goed onderbouwde keuze gemaakt voor de winnaars in beide categorieën. Het niveau van de inzendingen was weer hoger dan de vorige jaren en leverde bovendien een eervolle vermelding op voor de Duitse SMS Group. De winnende ontwerpen, een ‘Laser Welding Head’ en een ‘Hip Implants Stem Design’, zijn beide inspirerende voorbeelden voor industriële toepassingen van 3D-metaalprinten.
Heupimplantaat
In de studentencategorie ging de eerste prijs naar Younes Chahid van BiometicAM uit het Verenigd Koninkrijk met een herontwerp van de steel van een heupimplantaat. Dit relevante en heel functionele toepassing die het leven van de patiënt verbetert door verkorting van zowel de operatie-als de hersteltijd. Het ontwerp is de structuur geoptimaliseerd met verschillende ‘lattice’ of roosterachtige structuren met verschillende dichtheden voor een optimale ingroei van het botweefsel. Younes’ verhaal was compleet en met passie verteld en zijn ontwerp is alleen met metaalprinten te realiseren. Bovendien zijn er geen supportstructuren nodig en is het efficiënt te nesten op een bouwplaat, hetgeen de implantaatkosten verder verlaagt en zorgt dat deze oplossing voor een groter publiek toegankelijk wordt voor patiënten wereldwijd.
Laserlaskop
De winnaar in de professionele categorie gaat dit jaar opnieuw naar het Nederlandse K3D. De laserlaskop die zij voor Hittech Bihca, producent van precisieonderdelen, hebben ontwikkeld, werd gepresenteerd door de Technisch Directeur van K3D, Jaap Bulsink. Ondanks de sterke concurrentie in deze categorie wist K3D te overtuigen met wederom een aansprekend herontwerp: verbeterde prestaties, functionele integratie, geïntegreerde koelkanalen, gewicht reductie en geoptimaliseerde lokale poreuze structuren. De jury vond de positieve business case aansprekend door zijn praktische toepassing in een industriële omgeving hetgeen niet vaak voor komt in ontwerpwedstrijden. Doordat het ontwerp alleen te maken is met additive manufacturing en ontworpen is zodat minimale nabewerking nodig is, is dit winnende ontwerp een schoolvoorbeeld van een ontwerp voor 3D printen.
Verdeelstuk
De jury heeft Nina Uppenkamp, van de SMS Group in Duitsland een eervolle vermelding gegeven. Haar herontwerp van een ‘Media Block’ met een aansprekende business case was uitstekend uitgewerkt en uitgevoerd. Dit verdeelstuk laat goed zien wat additive manufacturing biedt om zowel de functionaliteit als het gewicht te verbeteren. Aansprekend was bovendien dat ze in haar vlekkeloze en professionele presentatie liet zien dat ze zowel het originele- als het herontwerp functioneel heeft getest en vergeleken.
Alle finalisten krijgen een gratis softwarelicentie van Altair Inspire en Autodesk Netfabb. Als studentwinnaar heeft Younes Chahid daarnaast een Ultimaker 2+ printer gewonnen terwijl het team van K3D een Ultimaker S3 ontvangt. Beiden winnen bovendien een 3D-print starterspakket van MakerPoint.
Cellro viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan, een mijlpaal in de wereld van CNC-automatisering. CEO Arnoud de Kuijper vertelt over …
Op de AMB in Stuttgart volgende week pakken de leveranciers van Laagland flink uit. Ook de medewerkers van Laagland, gespecialiseerd …
Terwijl de Nederlandse industrie in het tweede kwartaal nog herstelde, lijkt het derde kwartaal beduidend moeilijker te worden. De Nevi …
Belangrijke vraagstukken op het gebied van energietransitie en woningbouw kunnen we niet oplossen zonder voldoende technisch personeel. De technische sectoren …