15 februari 2021 - 6 min leestijd

WWD Metaal investeert zich de crisis uit

Eind vorig jaar nam WWD Metaal uit Nederweert een nieuwe buislaser in gebruik. Nu is het de eerste partij in Nederland die een Timesavers RB 22 roterende borstelmachine heeft aangeschaft. Eigenaar Waelbers laat zijn bedrijf groeien, ook tijdens de coronacrisis. “We kijken verder vooruit. Niet meer bezig zijn met de dag van morgen, maar met volgende week.”

Wil Waelbers loopt door de grote hal van zijn fabriek in Nederweert. Een paar mensen zijn net bezig met het maken van frames. Zijn bedrijf is relatief jong: 21 jaar. In 1999 richtte Waelbers zijn bedrijf op in een oude schuur op het erf van een boer. In de afgelopen twee decennia is WWD Metaal gegroeid tot het huidige formaat: dertig mensen in dienst (waarvan 7 medewerkers op het bedrijfsbureau), een pand van 3.150 m2 oppervlakte en een productiecapaciteit van meer dan 50.000 uur per jaar. 

WWD Metaal verwerkt vooral rvs en aluminium ‘in de breedste zin van het woord: verspanen, glasparelen, waterstraalsnijden (2D en 3D), buis- en plaatlaseren, robotlassen, (gecertificeerd) lassen en sinds dit jaar zelfs handmatig laserlassen. Het bedrijf levert aan de voedingsbranche, machinebouw, medische sector en verschillende mechanische toepassingen in tal van industrieën. Daarnaast produceert het designartikelen op maat. Dat ‘design’ is ook de uitleg van de derde letter in de bedrijfsnaam: WWD staat voor Wil Waelbers Design. 

Braamloos

WWD Metaal is een relevante speler in het fabriceren van frames die dienen als basis voor de machines van klanten. Juist in de voedingsbranche en de medische sector is het cruciaal om met rvs te werken en braamloos te kunnen opleveren. Elke oneffenheid kan de oorzaak zijn van een besmetting van producten van de klanten van Waelbers. 

“We moeten wel meedenken met onze klanten. Dat betekent dat we samen met de klanten oplossingen moeten vinden, en tegelijk het economische aspect niet uit het oog mogen verliezen”, zegt hij. Want prijs speelt altijd een rol. En WWD kan goede kwaliteit bieden, tegelijk met een marktconforme prijs, juist vanwege het feit dat het veel aandacht besteedt aan de eigen processen.

“Als je aan een opdracht begint, mag je meekijken met je klant, hoe hij zijn bedrijf heeft ingericht. We kijken mee met hun inrichting en zoeken samen uit hoe we een en ander nog efficiënter kunnen laten lopen. Welke volgorde is het beste? Waar liggen eventuele hindernissen? Een klant helpen begint bij kijken en luisteren.”

Planning

Die aandacht voor eigen processen is ook een must om vandaag de dag te kunnen concurreren. WWD investeert dan ook, zelfs als het economisch zwaar weer in Nederland is. Bij de vorige crisis in 2014 liet Waelbers een nieuw pand bouwen, dat drie keer zo groot was als het vorige. Hij investeerde in het machinepark door de aankoop van onder meer een straalcabine en een waterjet. WWD Metaal had daardoor de ruimte, de machines en de kennis om een totaalconcept aan te kunnen bieden toen de economie aantrok. De investeringen hadden dus geholpen.

Een tweede verbetering van zijn eigen proces is ingegeven door betere planning. “Het is moeilijk om vakmensen te krijgen, want iedereen is er naar op zoek. Dus zochten we een nieuwe aanpak. In plaats van te proberen het proces sneller te laten verlopen, zijn we begonnen het proces slimmer in te richten. Bijvoorbeeld door verder vooruit te kijken. Niet meer bezig zijn met de dag van morgen, maar met volgende week.”

Voorheen bleef een product na een bewerking op de ene afdeling te lang liggen, voor de volgende bewerking op een andere afdeling. Doordat de stroming van werk op de afdelingen verbeterd is, vragen medewerkers eerder naar werk. Zij kunnen daardoor eerder verder met het volgende product, en zo kan er meer werk worden gegenereerd. Wachttijden worden ingekort en spoedopdrachten of brandjes blussen is nu verleden tijd. Voorheen stapelden de orders zich op bij iedere afdeling en zorgden de spoedklussen er mede voor dat er veel moest worden overgewerkt.

Series

En ook nu investeert WWD Metaal. Eind vorig jaar kocht het bedrijf een buislaser van Bystronic. Die was bedoeld om het productieproces van de frames te versnellen. Nu heeft Waelbers de Timesavers 22 RB series aangeschaft. Het is een nieuwe stap in een beter proces bij WWD Metaal, vindt Waelbers. De 22 RB series is een compacte droge machine voor ontbramen, kant afronden, finishen en het verwijderen van laseroxide bij plaatwerk. De machine biedt uitkomst voor bedrijven die geen grote capaciteitsbehoefte hebben, maar wel over de veelgebruikte functies van de 32 RB- en 42 RB-series willen beschikken. Klanten met een beperkte productievraag en dito budget kunnen er toch optimaal onderdelen mee ontbramen, afronden en finishen. De 22 RB-series kan zware werkzaamheden zoals slijpen en handmatig kantfrezen kostenefficiënt automatiseren; hierdoor helpt de machine processen te optimaliseren. Dankzij de Siemens PLC en HMI kunnen het proces en de parameters automatisch orden aangepast. Daarbij ondersteunt de 22 RB-series de inzet van cobots en kan hij worden geïntegreerd in een Smart Industry-softwareplatform. 

WWD Metaal heeft bewust gekozen voor een kleine machine. “Onze klanten zijn veelal mkb’ers uit Midden-Nederland. Zij komen met kleinere producten en kleinere series. Een te grote machine zou niet passen. Overigens speelt ook het formaat een rol. Als je zoals wij een lijn opzetten, is het ook belangrijk dat je het ruimtelijk voor elkaar krijgt. Nu staat de Timesavers in lijn met de lasersnijder. Volledig efficiënt.”

Nesting

“Deze nieuwe ontwikkeling van Timesavers levert een compactere machine op, maar wel met het resultaat van een ‘grote jongen’. We zien dat de kwaliteit hoog is. Dat moet ook wel, want we moeten afwerkingen maken die perfect zijn. De gebruiker in de voedingsbranche mag zijn handen niet beschadigen. Dat is een harde eis. Met dit concept van Timesavers met de draaiende borstels is het product perfect afgewerkt.” 
Opnieuw haalt Waelbers het grotere belang erbij. “In het totaalplaatje is het van groot belang dat onze mensen niet met een slijptol of vijl aan het werk hoeven.” Voor een goede doorstroming moeten stukken volledig afgebraamd zijn. Het werkproces bij WWD is zo ingedeeld dat de laser vanuit de werkvoorbereider aansturing krijgt. De software zorgt voor de nesting. Dan legt de operator de platen op de laser. Na het afpikken vervolgt de reis zich door de ontbramer van Timesavers. Elk product gaat ‘door de Timesaver’ om afgebraamd te worden.

“We hebben deze machine nu drie maanden staan en het helpt ons enorm in de doorstroming. We kwamen er voorheen aan het einde van de productie weleens achter dat een product niet goed genoeg afgebraamd was. Dat zorgde voor vertragingen in de lijn. Dat is verleden tijd.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden