11 augustus 2020 - 3 min leestijd

Yamazaki Mazak introduceert compacte FT-150 FIBER buizenlaser

Yamazaki Mazak heeft een nieuwe buizenlaser voor het snel snijden van grote hoeveelheden buismateriaal met kleine en middelgrote diameter geïntroduceerd.  De nieuwe FT-150 FIBER is een compacte buizenlaser die profiteert van een ergonomisch ontwerp, waarbij de bedieningsruimte, het laadstation en het losstation zich allemaal aan dezelfde kant bevinden.

Uitgerust met een 3.0 kW  fiber resonator kan de FT-150 FIBER afzonderlijke werkstukken bewerken met een lengte van 6.500 mm, gewicht van 150 kg en een maximale buisdiameter van 152,4 mm. Er zijn ook opties beschikbaar van 8.000 mm en 180 kg. De machine kan een grote verscheidenheid aan materialen snijden die vooral gebruikt worden in de architectuur-, automobiel-, bouw- en meubelindustrie. Het gaat om materialen als staal, roestvast staal, koper, messing en aluminium.

 

Meer bewerkingen in één machine

Ontworpen voor een hoge productiviteit kan de FT-150 FIBER meerdere bewerkingen in één machine uitvoeren, waaronder snijden, tappen, boren en thermisch boren. Hierdoor wordt de bewerkingstijd verkort omdat processen zoals ponsen, ontbramen en gaten tappen niet nodig zijn. Bovendien levert de fiberlaser hoge snijsnelheden, samen met de hogesnelheidsaanvoer, de hogesnelheidsacceleratie en de snelle spankopindexering.

Dankzij de bundellader met 4 ton laadcapaciteit, die automatisch grondstoffen kan laden voor continu gebruik, wordt de productiviteit verder verbetert. De FT-150 FIBER kan ook werkstukken op verschillende manieren lossen, van standaardoplossingen tot automatische sorteersystemen voor de efficiënte productie van grote partijen en meerdelige modellen. De machine is in staat om afgewerkte onderdelen met een lengte tot 3000 mm (een optie van 4500 mm is ook beschikbaar) te lossen in onderdelenbakken of via een optionele transportband. Het sorteersysteem kan kleine, middelgrote en grote afgewerkte onderdelen in vier verschillende gebieden sorteren en lossen.

 

Hoge nauwkeurigheid

De FT-150 FIBER heeft ook een aantal kenmerken voor nauwkeurig en hoogwaardig snijden. Zo is er een extra U-as in de snijkop, die ultrahoge snijsnelheden mogelijk maakt, en een kantelbare laserkop die zeer nauwkeurig verstekzagen mogelijk maakt.

Dankzij de ‘Visual Seam Locator’ van de machine is ook een hoge snijnauwkeurigheid gegarandeerd. Deze hoogwaardige lasnaad-camera is voorzien van beeldanalysesoftware om lasnaden op buizen te detecteren om de vereiste radiale positie voor snijden te bepalen; terwijl de ‘Work Center Location’ bochten of verdraaiingen in het werkstuk detecteert en automatisch correcties doorvoert voordat het snijden start.

Andere kenmerken zijn onder meer ondersteunings-units voor lang werkstukmateriaal om doorzakken tijdens het snijden te voorkomen, en een ‘Internal Spatter Guard’ dat voorkomt dat spetters in het werkstuk blijven kleven en om interne verbranding van het oppervlak te voorkomen. Optioneel beschikbaar met een roterende gereedschapsspil met ATC voor het boren van gaten, boren en thermisch boren.

 

Handige functies

De FT-150 FIBER is uitgerust met een aantal automatische functies, waaronder automatische profilerkalibratie en nozzlereiniging om de productiviteit verder te verhogen.

Met Mazak’s innovatieve CAD / CAM-software, FX-TUBE is het mogelijk om tijdstudie en verbruikskostengegevens eenvoudig te integreren in het ERP-systeem van de klant, terwijl de geïmporteerde 3D-gegevensbewerkingsfunctie de bewerkings- en wachttijd aanzienlijk verkort. De algehele productiviteit wordt verder verbeterd door de NC Control, MAZAK FX, die belangrijke functies bevat zoals het Quick Restart Program, de mogelijkheid om te plannen met behulp van QR-codes (gegenereerd door FX TUBE), en een ‘Database Viewer’ (database met snijcondities van de machine).

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden