21 mei 2019 - 1 min leestijd

Yasda beschouwt schrapen als sleutelproces voor goede machinebouw

Deze week bezoekt De Ridder met een groep van bijna 30 mensen de machinefabriek van Yasda in Japan. Yasda levert precisie-bewerkingscentra. Veel indruk tijdens de rondleidingen maakte het handschrapen: een specialiteit van Yasda.

Schrapen is een ambachtelijk, handmatig proces om montagevlakken en geleidingen van een hoge kwaliteit te maken. Het proces lijkt wel wat op schaven. Het is bewerkingsproces op submicronniveau. Yasda beschouwt het als sleutelproces voor goede machinebouw.

Naast het schrapen vallen nog een aantal kenmerkende zaken op in de fabriek in Japan, zoals een hoofdspil met een zelfregulerende voorspanning, thermosymmetrische machinebouw, blokgeleidingen, temperatuurstabilisatie en speciale Heidenhain meetlinialen.

 

Labonos

Heel bijzonder was de nieuwe freesmachine Labonos die Yasda speciaal voor de Japanse markt heeft ontwikkeld. Deze machine met een werkruimte van 200 mm x 200 mm x 200 mm is voor rapid prototyping en een alternatief voor additive manufacturing.

In de september editie van TechniShow Magazine verschijnt een uitgebreid artikel met een verslag van de reis naar Yasda Japan.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden