2 mei 2018 - 3 min leestijd

Yaskawa HC10 cobot beleeft primeur bij BMO Automation

Vorig jaar lanceerde Yaskawa zijn eerste cobot in de Benelux markt. Deze HC10 heeft een bereik van 1,2 m en kan lasten tot tien kg dragen. Bij BMO Automation wordt veelvuldig geëxperimenteerd met deze cobot.  De eerste toepassing waarin deze wordt ingezet is het ontladen van een Doosan Lynx 2100 draaibank.

De Human Collaborative 10 (HC10) is de eerste van een nieuwe roboticageneratie die Yaskawa heeft ontwikkeld om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar meer toegankelijke en collaboratieve robottoepassingen. Naast de meer high-end toepassingen met hoge snelheid en payloads, is er meer en meer vraag naar eenvoudigere en flexibel inzetbare robotsystemen.

 

Testen en toepassingsproeven

BMO Automation heeft innovatie en expertise hoog in het vaandel staan en wil op het gebied van automatisering vooroplopen en investeert nadrukkelijk hierin. De ontwikkelingen op het gebied van collaboratieve robots worden dan ook op de voet gevolgd. De HC10 van robotica partner Yaskawa wordt al geruime tijd ingezet om mee te testen en toepassingsproeven te draaien. Producten die bij BMO Automation worden ontwikkeld kunnen in de testomgeving bij BMO Precision Parts beproefd worden. De beide bedrijven vullen elkaar in deze aan. Bij BMO Precision Parts draaien daarom al meerdere automatiseringsoplossingen van BMO Automation waarbij robots van Yaskawa worden ingezet (Titanium 180 en Platinum 24F). Bij BMO Precision Parts is de eerste HC10 in bedrijf genomen, een primeur voor de Benelux. De cobot is ingezet voor het ontladen van een Doosan Lynx 2100 draaibank. Deze draaibank draait volcontinu productie van gedraaide bussen, deze worden door de HC10 op een pallet gelegd en gestapeld. Een ongestoord 24/7 proces waarbij productieaantallen van meer dan 500 stuks op pallet worden gestapeld.

 

Nieuw ontwerp

De HC10 is voor Yaskawa een volkomen nieuw ontwerp en speciaal gemaakt voor veilige mens-robotinteracties. Er zijn ronde vormen gebruikt zonder scherpe randen, de motoren en bedrading zijn volledig geïntegreerd en het ontwerp is vrij van knelpunten om beknelling te vermijden. De Yaskawa HC10 is voorzien van detectietechnologie op alle bewegingsassen waardoor hij veilig kan samenwerken met mensen. De nieuwe robot heeft gepatenteerde duale koppelsensoren in elk gewricht. Deze maken het mogelijk voor de robot om druk waar te nemen wanneer hij in contact komt met een mens (of een ander object) en tijdig te stoppen, zonder gevaar op te leveren voor verwondingen. De robot voldoet aan alle veiligheidsnormen en is een PLd Cat.3-gecertificeerd product. De HC10 is voorzien van de nieuwe generatie YRC1000 robotbesturing, waarmee ook alle andere robots uit het Yaskawa-programma kunnen worden aangestuurd. Hierdoor is naast de collaboratieve mode ook het uitgebreide pakket aan softwaremogelijkheden beschikbaar voor het aansturen van de HC10 robot, zoals bijvoorbeeld aansturing vanuit een PLC door middel van MotoLogix.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden