29 april 2020 - 3 min leestijd

Yaskawa HC10DT cobot wint Red Dot Award

De Red Dot jury heeft beslist: de HC10DT IP67 collaboratieve robot kwam als winnaar uit de ‘Red Dot Award: Product Design 2020’. Dit betekent dat Yaskawa één van de winnaars is in de meest gerenommeerde ontwerpwedstrijd ter wereld.

De HC10DT IP67 is zowel stof- als waterdicht en heeft food grade smering in alle aandrijvingen. Dankzij de IP67-beschermingsklasse kan de zesassige robot zelfs worden gebruikt in veeleisende omgevingen zoals in de foodindustrie waar hij wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld vuil of vloeistoffen. Alle media doorvoer zoals elektra en eventueel perslucht loopt volledig intern door de cobot waardoor een volledig ‘clean line’-ontwerp is gerealiseerd.

Net als het basismodel HC10DT, combineert de nieuwe IP67-variant ook het beste van twee werelden: het verenigt de stabiliteit en hoge bewegingssnelheden van een industriële robot met de veilige beperking van de contactkrachten tussen operator en robot, waardoor echte Human Robot Collaboration (HRC) mogelijk wordt. Als robot met krachtbeperking kan de HC10DT IP67 ingezet worden volgens de technische specificatie ISO TS15066. Het vereist daarom geen aanvullende beschermingsmaatregelen, zodat de installatie op een uiterst flexibele manier kan worden uitgevoerd. Zoals alle cobots van de Yaskawa HC-serie kan ook de HC10DT worden geprogrammeerd en bediend via de intuïtieve en gebruiksvriendelijke Smart Pendant.

Red Dot CEO Professor Dr. Peter Zec over de prijswinnaars: “De winnaars van de Red Dot Award hebben bewezen dat ze uitstekende producten hebben gemaakt die het waard zijn om een prijs te winnen. De producten overtuigden de jury niet alleen door hun esthetiek, maar ook dankzij hun onvergelijkbare functionaliteit. Met hun ontwerpen stellen de prijswinnaars nieuwe normen in hun branche. Ik wil hen oprecht feliciteren met hun succes.”

Gedetailleerde evaluatie

De Red Dot Award: Product Design biedt ontwerpers en fabrikanten van over de hele wereld een platform om hun producten te laten beoordelen. In 2020 deden ontwerpers en bedrijven uit 60 landen mee met meer dan 6.500 producten in de competitie. De internationale jury bestaat uit ervaren experts uit verschillende disciplines en komt al zo’n 65 jaar bijeen om de beste ontwerpen van het jaar te selecteren. Het beoordelingsproces duurt meerdere dagen en is gebaseerd op twee essentiële criteria: de juryleden testen alle inzendingen om niet alleen de esthetiek maar ook de gebruikte materialen, het vakmanschap, de oppervlaktestructuur, ergonomie en functionaliteit te beoordelen. Na intensieve gesprekken nemen ze een beslissing over de ontwerpkwaliteit van de producten. Onder het motto “Op zoek naar goed design en innovatie”, ontvangen alleen de beste ontwerpen een prijs.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden