6 augustus 2019 - 3 min leestijd

Zayer Arion G draai-freescentrum maakt Duits debuut op EMO

Het nieuw ontwikkelde Arion G draai-freescentrum van Zayer maakt zijn Duitse debuut op EMO Hannover 2019. Dit multitasking bewerkingscentrum stelt gebruikers in staat complexe draai- en freestaken flexibel, veelzijdig en ergonomisch uit te voeren.

Het nieuw ontwikkelde Arion G draai- en freescentrum van Zayer is ontworpen om gebruikers in staat te stellen complexe draai- en freestaken uit te voeren op een enkele machine. De Arion G is standaard uitgerust met de gepatenteerde Zayer 45° universele freeskop. De freeskop kan zowel in positioneermodus als voor simultaan frezen met continu roterende assen worden gebruikt. Een motorspil in de freeskop maakt een toerental van 15.000 min-1mogelijk. Met een aandrijfvermogen van 42 kW kan een maximumkoppel van 200 Nm worden opgeroepen. Daarnaast zijn ook mechanisch aangedreven freeskoppen met mogelijke snelheden tot 6000 min-1beschikbaar. Het draai-freescentrum heeft een draaitafel met een diameter van 2.000 mm voor draai- en freeswerk. De draaitafel wordt aangedreven door een krachtige torque-motor die een maximaal koppel van 20.800 Nm haalt.

 

Nieuwe basis

De Arion G is een stijve, maar tegelijkertijd een dynamische productieoplossing die eenvoudig te bedienen en te onderhouden is. Door de nieuw gedefinieerde structuur van de basisframe worden natuurlijke trillingen geëlimineerd, waardoor het gebruik van aanvullende, complexe trillingsdempende systemen overbodig is. Sensoren in de lineaire aandrijvingen passen automatisch de dynamiek van de machine aan de bewerkingsprocessen aan. Versnellingen tot 4 m/s2en abrupte richtingsveranderingen zijn op elk moment mogelijk, afhankelijk van de werkbelasting. Optimalisaties in termen van dynamiek (snelheid, nauwkeurigheid of prestaties) kunnen ook door de operator worden uitgevoerd via speciale cycli.

 

Ergonomie 

De Arion G is geoptimaliseerd voor gebruikersvriendelijke bediening. Grote schuifdeuren en een automatisch te openen en te sluiten dak en het gebruik van transparante panelen in de bekleding zorgen voor een goed zicht op het werkgebied. Optioneel kan de machine ook worden uitgerust met videocamera’s met een hoge resolutie.

Het bedieningspaneel van het bewerkingscentrum biedt een intuïtieve bediening van de machine dankzij het grote, niet-reflecterende touchscreen. De nieuwe, interactieve handleidingen van de machine kunnen direct op het display van de controller worden opgeroepen, zijn verrijkt met video’s en instructies en zijn ontworpen om het werken nog eenvoudiger te maken voor onervaren operators.

 

Zayer

Zayer, gevestigd in Vitoria-Gasteiz, Spanje, ontwikkelt en bouwt al sinds het einde van de jaren veertig hoogwaardige freesmachines en bewerkingscentra. Het begon allemaal in een werkplaats van slechts 200 vierkante meter, waar na twee jaar intensieve voorbereidingen de eerste freesmachinemodellen werden geproduceerd. De doorontwikkeling van het bedrijf leidde er vanaf het begin toe dat het managementteam van Zayer haar activiteiten uitbreidde naar het naburige industrieterrein in Betoño in 1957, waar het onmiddellijk zijn eerste grootschalige faciliteiten bouwde. Zayer voltooide zijn meest recente uitbreiding in 2010, toen het zijn intrek nam in een fabriek die een indrukwekkende 20.000 vierkante meter beslaat en zijn personeel van 166 werknemers in staat stelt machines te produceren tot een hoogte van 13 meter. Natuurlijk is het nieuwe Arion G draai-freescentrum, dat op de komende EMO Hannover zal debuteren, niet zo hoog.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden