5 mei 2020 - 2 min leestijd

Zo snel mogelijk van ‘intelligente lockdown’ naar ‘intelligente doorstart’

FME heeft in samenwerking met aangesloten branches een onderzoek gedaan onder haar achterban om de impact van het COVID-19 virus in kaart te brengen. Bijna 600 algemeen directeuren hebben de vragenlijst ingevuld. Uit de enquête blijkt dat ondernemers in de technologische industrie een uitdagende tijd tegemoet gaan als gevolg van de corona-crisis.

Bijna de helft van de bedrijven heeft nu al te maken met een flinke omzetdaling en geeft aan ook in het derde kwartaal minimaal 20% en soms wel 50% op de omzet te moeten inleveren. Bijna 60% van de bedrijven komt binnen een jaar in liquiditeitsproblemen. De helft van die bedrijven zegt personele maatregelen niet uit te kunnen sluiten om een faillissement te voorkomen, als overheidsmaatregelen uitblijven.

De ‘intelligente lockdown’ is economisch rampzalig voor de industrie. Het al in januari ingestelde FME-coronameldpunt werd overspoeld door meldingen dat de internationale toeleveringsketens onder druk stonden. Dat terwijl technologie nu nog meer dan ooit dé oplossing is voor maatschappelijke uitdagingen. In de zorgsector, bij de voedselproductie en de openbare veiligheid.

 

Uit de crisis innoveren

FME ziet maar één manier om onze welvaart en welzijn te garanderen: “we moeten ons uit de crisis innoveren. Deze schokkende cijfers laten zien dat dat een enorme uitdaging is. Daarom hebben we zowel nu als in de toekomt mensen met de juiste skills nodig. We moeten zorgen dat technologisch personeel behouden blijft en weer aan het werk kan, door middel van een NOW 2.0 en NOW 3.0 regeling. Ook moet er juist nu geïnvesteerd worden in innovatie en R&D”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink.

Het is hoog tijd dat naast de politieke focus op het ontzien van de gezondheidszorg, de focus ook op de economische belangen komt te liggen. Dezentjé: “Gezondheid en economie zijn twee zijden van dezelfde medaille. De ‘intelligente lockdown’ moet zo snel mogelijk een ‘intelligente doorstart’ worden, zodat we enorme en blijvende schade bij bedrijven kunnen indammen.”

Lees hier het hele COVID-19 rapport.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden