29 februari 2024 - 5 min leestijd

Genomineerden TechniShow Innovation Award bekend

Dit jaar hebben zestien bedrijven een innovatie ingezonden voor de TechniShow Award. Uit deze lijst heeft de jury drie genomineerden gekozen: Clever Bending, BMO en Smart Factory. Deze prijs voor de meest baanbrekende innovatie in de maakindustrie wordt op donderdag 14 maart tijdens TechniShow uitgereikt.

De jury bestaat uit Henk van Beek (TechniShow Magazine), Eric Weustink (54U Media), Franc Coenen (3D Print magazine) en juryvoorzitter Eveliene Langedijk, Nationaal Programmamanager Smart Industry FME. In willekeurige volgorde zijn de kanshebbers van de TechniShow Innovation Award:

Clever Bending: de Cube

Clever Bending is een nieuw bedrijf dat is opgericht met Morris Ciaconne van Morris Solutions. Ze richten zich op automatisering van nieuwe, maar ook van bestaande kantbanken. Daarvoor zijn ze een samenwerking aangegaan met het Italiaanse Argesystems, producent van automatische gereedschapswisselaars, gerobotiseerde opslagsystemen voor tooling en de bijbehorende software. Als klanten overwegen om een kantbank te automatiseren, is het belangrijk om niet alleen naar de robot te kijken, maar ook naar de gereedschappen. De gereedschappen spelen een cruciale rol bij het waarborgen van een efficiënt en optimaal automatisch kantproces. Hiervoor kunnen ze een compact en volledig automatisch opslagsysteem aanbieden: de Cube.

De Cube is een noodzakelijke aanvulling op het complete automatiseringsproces en speelt een belangrijke rol in het efficiënt en langdurig laten lopen van dit kantproces. Het compacte formaat van de Cube zorgt ervoor dat het weinig ruimte in beslag neemt in de kantbankomgeving. Dit is vooral belangrijk omdat ruimte vaak een kostbaar goed is in productieomgevingen.

Smart Factory: real-time informatie

De Smart Factory-software is de volgende stap in de automatisering van de fabrieksvloer, voor zowel kleine als grote bedrijven in de maakindustrie. Door de brede standaardoplossing kan de software makkelijk en snel worden ingericht. Het is als verkeersinformatie voor het navigatiesysteem: op basis van actuele data past het de voorgestelde route aan. Met de real-time informatie uit je machines, ongeacht het merk, optimaliseer je je planning. Daarmee verhoog je je leverbetrouwbaarheid.

Smart Factory-software is als verkeersinformatie voor navigatiesystemen. Het detecteert afwijkingen en geeft daarop advies over alternatieven. Het is een volledige cloudoplossing die klanten zeer makkelijk zelf kunnen installeren. Daarbij is de software zo ontwikkeld dat als het ware door de ogen van de gebruiker is gekeken. Tot slot staat connectiviteit hoog in het vaandel: het makkelijk kunnen koppelen aan andere software zonder maatwerk.

BMO Automation: Infinity-platform

Het BMO Infinity-platform is op drie punten vernieuwend. Ten eerste is er de modulaire benadering. Het platform, ontworpen voor de autonome CNC-fabriek van de toekomst, is schaalbaar, omdat het bestaat uit standaard modulaire ‘bouwstenen’. Zo begint de gebruiker klein, bijvoorbeeld met twee modules, en kan het systeem op elk later moment met extra modules meegroeien met de (capaciteits)behoefte.

De tweede vernieuwing bestaat uit de gestandaardiseerde carriers. Hierop worden materialen, werkstukken, machineklemmen, bekken, robotgrijpers, kratten en andere middelen opgeslagen. Alles ligt op gestandaardiseerde carriers, zodat materiaal zich niet alleen binnen de robotcel, maar door de hele fabriek autonoom kan verplaatsen en AI-gedynamiseerd kan worden opgeslagen. Dankzij carriers hoeven gebruikers alles nog maar één keer in de hand te nemen en is opslagruimte flexibel en AI-gedynamiseerd, in plaats van vooraf gereserveerd voor één type materiaal of hulpmiddel.

Ten slotte is er de AI-gedynamiseerde opslag. In de Infinity-opslagmodules past elke 5cm een carrier. In de CNC-wereld variëren de afmetingen van werkstukken en materialen op dagelijkse basis. Daarom hebben beladen carriers zelden gelijke hoogtes en worden ze tijdens de invoer automatisch gemeten. Vervolgens speelt het AI-gestuurde algoritme in de software als het ware continu Tetris met alle carriers. Zo stapelt de robot alle verschillende carriers strak bovenop elkaar. Dit minimaliseert opslagruimteverspilling.

Het Infinity-platform vertegenwoordigt een nieuwe en procesmatige kijk op CNC-automatisering. Het verschil tussen de huidige generatie CNC-automatiseringen en het Infinity-platform is dat het niet langer zo is dat elke geautomatiseerde CNC-machine een ‘eigen eilandje’ is in de fabriek. Met het Infinity-platform wordt de hele CNC-productie als één verbonden geheel geautomatiseerd. Tooling, materialen, spanmiddelen en werkstukken worden opgeslagen in een gecentraliseerd en gesloten magazijn: een ‘uitgifteapparaat’ dat binnen het Infinity-platform wordt samengesteld uit één robotmodule en naar behoefte een aantal (bestaande) AI-gedynamiseerde opslagmodules. Op het moment dat het bedrijf hier procesmatig klaar voor is, kan een deel van de bestaande Infinity-modules worden verplaatst om deze gecentraliseerde opslag te realiseren. Door middel van AMR(’s) of logistiek medewerker(s) met handkar wordt de centrale AI-gedynamiseerde opslag fysiek verbonden met de Infinity-robotmodules bij de CNC-machines, vanuit ERP on-demand en autonoom aangestuurd door de Infinity-software. Hierdoor worden alle materialen en hulpmiddelen door de hele verspanende fabriek inzetbaar, in plaats van op slechts één CNC-machine. Met het Infinity-platform bouwen verspaners modulair in hun eigen tempo aan een autonome verspanende fabriek die in staat is om kleine series en enkelstuks door elkaar te produceren. Zo voegen mensen waarde toe, daar waar dat het belangrijkste is.

Deelnemers

In totaal hebben maar liefst zestien bedrijven zich ingeschreven voor de TechniShow Innovation Award. Hun innovaties zijn allemaal te zien tijdens de TechniShow op hun eigen stand. Het gaat om:

BMO Automation: Infinity-platform

Cadmes: Enablement-as-a-Service

Clever Bending: De Cube

Desoutter: Nexonar

Electrotool: Productconfigurator

FANUC Benelux: R-50iA robotcontroller

Gibac Chemie: Volledig automatisch koelvloeistof-managementsysteem

Hogetex / Kometex: Digi-pas

Laskar Puntlastechniek: Meetsysteem in de stiftlaspistolen

Lighthouse Europe: CPM100HG5 industriële kleurenlabelprinter

LVD Benelux: Easy-Cell robotbuigcel

Renishaw Benelux: RCS

Smart Factory: Real-time informatie

Valk Welding: Automatic Robot Programming

Van Dulst Techniek: ‘Mise en Place’

WIA Educational: WIA werkplek fiberlaser metaal

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden