14 september 2023 - 4 min leestijd

“Het kenmerk van de TechniShow is dat er zo veel te zien is: machines, oplossingen, innovaties”

Nog een half jaar en dan openen de deuren van de Utrechtse Jaarbeurs zich weer voor de TechniShow. De grootste en belangrijkste industriebeurs van de Benelux van 12 tot en met 15 maart 2024 staat al flink vol met exposanten. Juist nu nemen de aanvragen voor plekken om deel te mogen nemen toe. Waarom? George Wels en Eddo Cammeraat gaan in gesprek met elkaar over exposeren op de TechniShow. “In vier dagen tijd kom je alles tegen wat je in de maakindustrie kan tegenkomen”.

“Met welk doel sta je op TechniShow?”, vraagt George Wels, directeur van FPT-Vimag, zich af. Als ‘eigenaar’ van de grootste technische beurs van de Benelux is de tweejaarlijkse TechniShow voor hem en zijn leden van cruciaal belang. “Het is het meest succesvolle industrie-event in de productietechnologie van Nederland. Wat wil je als exposant daar aan je klanten laten zien? Wat zet je in je etalage? En hoe breng ik bezoekers de ervaring en het gevoel dat ik als ondernemer wil delen over?” 

FPT-Vimag-voorzitter en directeur van Laagland Eddo Cammeraat valt hem bij: “Je staat vier dagen op de beursvloer in de Utrechtse Jaarbeurs. Dan komt er heel veel bezoek langs. Dan is het altijd de vraag: hoe lok ik de mensen naar mijn stand? Het kenmerk van de TechniShow is dat er zo veel te zien is: machines, oplossingen, innovaties.”

Het duo debatteert tijdens TechniShow Talks nummer 3 – een online debatprogramma voor en over de maakindustrie – over de vraag hoe je het meeste uit de TechniShow kan krijgen als exposant. En hoe FPT-Vimag daarbij kan helpen. Wels: “Als brancheorganisatie kan je je leden helpen om op een beurs beter in contact te komen met bezoekers. Een voorbeeld: bij de AMB vorig jaar stond ik vijf minuten op de beurs en ik was al tien keer aangesproken door standbemanning. In de Benelux is men wat terughoudender, dat is een andere vorm van interactie. Wij kunnen onze leden ondersteunen bij hun presentatie. Bijvoorbeeld ook als het gaat om standbouw. We zijn in gesprek gegaan met een aantal standbouwers en daarna middels segmentatie het aanbod en specialisme inzichtelijk gemaakt.. Er zijn standbouwers die grote complexe tentoonstellingen kunnen maken, maar er zijn ook standbouwers die je drie dagen voor beurs een kleine opstelling met houten wanden kunnen leveren. Wij hebben als FPT-Vimag voorwerk gedaan om de verschillende standbouwers al te beschrijven. Een lid dat op de TechniShow gaat staan hoeft niet meer door tientallen verschillende standbouwers te zoeken naar de juiste.”

Cammeraat geeft toe: bij hem staat de standbemanning ook heus wel eens op hun iPhone te kijken. “Het ligt in de Benelux minder onze aard om mensen te benaderen in de gangpaden. Daar kunnen we nog leren. Het belangrijkste is dat je als exposant open bent naar de bezoekers. Het beurzenlandschap is veranderd. Je komt niet alleen naar de beurs om de laatste innovaties te zien, maar een evenement als TechniShow is meer en meer een ontmoetingsplaats. Het gaat om mensen. Bezoekers willen weten wie er achter een firma zitten. Ze willen weten met wie ze zaken doen. 

Gedreven

De kracht van een beurs als TechniShow is dat het een beleving is. Cammeraat ziet het als een uitdaging voor de exposant om de bezoekers mee te nemen. “De beurs moet aantrekkelijk zijn, maar ook de stands moeten aantrekkelijk zijn. We krijgen natuurlijk machines te zien op de TechniShow. Dat blijft mooi. Het hart van de verspaning en metaalbewerking is nog steeds die machine. Vergis je niet. Er wordt steeds meer geëist van het productieproces en in het midden van dat proces zit nog gewoon de machine die alles er omheen aanstuurt.”

Dat software een steeds groter element wordt van de machines, zorgt er wel voor dat de demonstraties een grotere uitdaging kennen. “En juist daarom is een beurs als TechniShow zo relevant. Je komt niet weg met alleen een draaiende machine. Je moet de bezoeker ook het verhaal vertellen wat er omheen hoort. Je verkoopt een machine en een oplossing in een.”

Wels: “We willen die beleving mogelijk maken, maar dat kunnen we niet alleen. Ten eerste hebben we een volle beursvloer nodig, waar de exposanten hun innovaties delen. En we willen volle gangpaden. Dat kan, want er is een grote groep bezoekers die vanuit hun liefde voor de machinebouw en productietechnologie langskomen op de beurs.”

Cammeraat: “Hoe meer exposanten, hoe meer er gebeurt, hoe meer mensen er op af komen. We organiseren deze beurs voor een grote groep mensen: studenten, werkzoekenden, gebruikers van machines, investeerders. In vier dagen tijd kom je alles tegen wat je in de maakindustrie van morgen kan tegenkomen. En dat is een aantrekkelijke wereld, gedreven door een innovatieve industrie.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden