7 maart 2018 - 5 min leestijd

Mazak toont complete oplossingen voor verspaning op TechniShow

Mazak presenteert zich op de TechniShow 2018 met complete oplossingen voor de verspanende industrie. “CNC machines mét automatisering”, zegt Hugo Verlaak, sales manager bij Mazak Benelux. De veelvoud aan oplossingen illustreert dat Mazak voor elke toepassing een passende oplossing heeft.

Mazak pakt dit jaar op de TechniShow flink uit. De rode draad is automatisering. Meer dan ooit zoeken maakbedrijven in Nederland en België namelijk complete oplossingen voor hun productievraagstuk: machines met automatisering. “Vanaf dit jaar gaan we ook onder ons eigen label eenvoudig te bedienen plug and play automatiseringsoplossingen aanbieden”, zegt Verlaak.

 

Quickturn met robotbelading

Een voorbeeld van deze eigen automatisering is de Mazak Quick Turn CNC-draaimachine met Smooth-G besturing, inclusief een kant en klaar beladingssysteem. Dit is beschikbaar in varianten met een payload van 12, 20 of 35 kilogram. Het systeem is modulair opgebouwd: de gebruiker kan het uitbreiden met onder andere een systeem om assen onbemand te wisselen en een omkeerstation als de Quick Turn niet voorzien is van een overnamespil. “Mazak gaat dit als één totaalpakket aanbieden, dus inclusief automatische deur, perslucht op de klauwen, hoge drukkoeling, een spanentransporteur en een robotinterface”, vat Verlaak het Mazak automation package samen. De laagdrempelige software om de robot te programmeren, is geïntegreerd in de Smooth-G besturing van de draaimachine. “Je programmeert alles op één scherm. Met een app in Smooth -G open je het programmeerscherm voor de robot.” Mazak presenteert later dit jaar een soortgelijke oplossing onder het eigen Mazak-label voor de freesmachines.

 

Flexibel automatiseren

De eigen automatisering van Mazak staat de samenwerking met andere partijen op dit vlak niet in de weg. Dat wordt op de Technishow onder meer getoond bij de Integrex i-300S in combinatie met de Tower van Robojob. Een Variaxis j-600/5X vijfassig bewerkingscentrum met extra groot magazijn staat in Utrecht in combinatie met een Platinumcel van BMO Automation. Hugo Verlaak: “De markt wil meer en flexibele automatisering. Bedrijven willen een grotere mix producten onbemand bewerken en zowel pallets beladen als werkstukken.” Zowel de Tower als de robotcel van BMO Automation lenen zich hiervoor. Bij de Tower kan de robot de klauwen wisselen. Hierdoor kunnen verschillende diameters uitgangsmateriaal onbemand worden bewerkt. BMO kan dankzij de servogripper en verschillende pallets meerdere formaten uitgangsmateriaal afwerken zonder tussenkomst van de operator.

 

Horizontaal bewerkingscentrum

Eén van de nieuwe machines die Mazak live demonstreert, is het horizontaal bewerkingscentrum HCR-5000S. Deze machine beleefde op de EMO 2017 zijn wereldpremière. Het is een compact, hoogwaardig en nauwkeurig horizontaal bewerkingscentrum, ideaal voor de fabricage van kleine tot middelgrote onderdelen. Het horizontale bewerkingscentrum is geschikt voor universele bewerkingen. Mazak levert daartoe vier verschillende spindels met 12.000, 18.000, 25.000 en 30.000 omwentelingen per minuut. In alle gevallen zorgt het horizontale concept voor een optimale spanenafvoer in de machine.

 

Verticale drie-assers

De vijfde machine op de beurs is de VCN-530C, een drie-assig bewerkingscentrum. Deze verticale bewerkingsmachine is voorzien van een nieuw ontworpen 18.000 toeren hoge snelheidsspil. Het magazijn biedt plek aan 40 gereedschappen. Sinds kort kun je door middel van de ‘Set en Inspect’-functie heel eenvoudig een ISO programma schrijven voor een meetcyclus in de machine, zonder dat je over ISO programmeerkennis moet beschikken. Om bijvoorbeeld een boring te controleren volstaat het om met het handwiel de Renishaw taster in het boorgat te plaatsen en dan de meetcyclus aan te tikken. De software schrijft dan automatisch een meetprogramma, dat in het programma kan worden geplakt. “Een H7 passing kun je nu dus onbemand maar wel gecontroleerd maken”, aldus Hugo Verlaak.

 

Compacte palletbelading

MPP500 is het andere nieuwe automatiseringssysteem van Mazak. Het ruimtebesparend ontwerp heeft een kleinere voetafdruk dan het traditionele Palletech-systeem: het is 37% compacter. Het is ideaal voor lange periodes onbemand functioneren. Het MPP systeem kan gecombineerd worden met de vijfassige Variaxis of met een aantal horizontale machines van het type HCN. Mazak laat met deze verschillende automatiseringssystemen zowel onder eigen label als van partners zien dat er altijd een passende oplossing gevonden kan worden. “Stand-alone machines zijn verleden tijd. Eén op twee aanvragen die we tegenwoordig krijgen, is geautomatiseerd. Samen met de klant zoeken we hoe deze slimmer kan produceren en méér spindelrendement kan halen”, vat Hugo Verlaak samen.

 

Industrie 4.0 in centrum van de stand

Mazak toont tot slot hoe je via het monitoren met Smooth Monitor AX het rendement van de machines kunt verbeteren. In de eigen iSmart Factory in Japan heeft de invoering van de eerste fase van het smart industry concept tot een productiviteitsverbetering van 18% geleid. “In deze fase verzamelden we data die de operator of de werkvoorbereider analyseerden om zo het proces te verbeteren”, zegt Hugo Verlaak. Via de SmartBox, een veilige interface, worden de data uit de machine verzameld en doorgestuurd naar de analysesoftware. Deze is webgebaseerd. “Dit systeem is zo universeel dat het ook toegepast kan worden op oudere machines en machines van een ander merk dan Mazak.” Alle machines op de Mazak-stand tijdens de TechniShow zullen aangesloten zijn op de monitoringsoftware. In de huidige fase koppelt Mazak via Smooth Scheduler de data aan allerhande systemen zoals ERP, Onderhoud en Tool Management, zodat het systeem zelfstandig beslissingen gaat nemen. Dat kan uiteenlopen van de volgorde waarin orders worden afgewerkt tot en met beslissingen over de inzet van andere gereedschappen of strategieën op basis van uitgelezen data.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden