16 februari 2024 - 3 min leestijd

Nieuwe automatiseringsoplossingen voor precisiemachines van Hermle

Op Technishow zal Hermle Nederland B.V. in Hal 12, Stand B010, twee complete automatiseringsoplossingen presenteren. Het robotersysteem RS 1 wordt geïntegreerd met een C 32, terwijl het handlingsysteem HS flex heavy wordt geïntegreerd met een C 650, beide volledig uitgerust.

Het handlingsysteem HS flex heavy is gebaseerd op meerdere componenten die als een complete eenheid worden geleverd en geïntegreerd. Alleen de werkstuk-opslagmodules worden ter plaatse gemonteerd en afgesteld. Hierdoor kan de totale installatie – alle Hermle-bewerkingscentra worden ook volledig gemonteerd geleverd – in zeer korte tijd worden voltooid, waardoor de gebruiker snel met bewerkingen kan beginnen.

Het vlakke gietbed waarop de drie assen van de handlingseenheid worden geleid, biedt een ergonomisch zeer goede toegang voor de operator. De twee vleugeldeuren, die hun functionaliteit hebben bewezen bij de robotsystemen van Hermle, hebben een dubbele functie. Tijdens een werkstukwissel blokkeren ze de toegang voor de operator, terwijl ze tijdens de bewerking van het werkstuk toegang geven tot het werkgebied en tegelijkertijd de toegang tot de handlingseenheid blokkeren.

De draai-, hef- en lineaire assen van de handlingseenheid maken een nauwkeurige beweging van de tot 1.200 kg zware werkstukken inclusief pallet mogelijk tussen de opstelplaats, de opslagmodules en de werkruimte van het bewerkingscentrum. Pallets tot 800 x 630 mm kunnen worden behandeld. Om mogelijke fouten voor de operator te verminderen, wordt al op de opstelplaats de maximale hoogte van het werkstuk opgevraagd, zodat geen werkstukken met te grote afmetingen kunnen worden ingevoerd.

Opslagmodules

Er is ook speciale aandacht besteed aan de ontwikkeling van de opslagmodules. Standaard is één module geïnstalleerd, optioneel is de aanpassing van een tweede module mogelijk. De modules zijn opgebouwd in rekstellingen en bieden maximale individualiteit in de indeling van pallets/werkstukken. Er kunnen tot drie planken met in totaal maximaal negen palletopslagplaatsen per module worden besteld. Bij gebruik van twee opslagmodules zijn dus maximaal achttien palletplaatsen beschikbaar. Via een speciaal ontwikkelde opslaggenerator, die zowel toegestane gewichten als afmetingen controleert (aangezien verschillende machine-modellen mogelijk zijn), kan de opslagconfiguratie snel en eenvoudig worden ingesteld.

Het Robotersysteem RS 1 is de volwaardige combinatiecel voor de automatisering van pallets en werkstukken. Hermle biedt maximale flexibiliteit en productiviteit: het rekopslagconcept zorgt voor een zeer hoge autonome bedrijfstijd, grijper- en gereedschapswisselingen verlopen automatisch, en de volledig uitgeruste opstelplaats maakt parallelle opstelling van pallets en werkstukdragers mogelijk. Dit maakt de RS 1 de juiste automatiseringsoplossing voor veel bedrijven, maar dat is nog lang niet alles. RS 1 is zeer flexibel. Het robotersysteem kan met één machine worden gebruikt of voor maximale output met twee machines worden gekoppeld. Hij kan ook later worden geüpgraded van één naar twee bewerkingscentra, of worden uitgebreid met een derde rekmodule, een wasinstallatie, een meetmachine of een geautomatiseerd transportsysteem (FTS).

Met een installatieoppervlak van slechts 12 m² biedt het Robotersysteem RS 1 altijd vrije toegang tot de werkruimtes van de machines, ongeacht of er één of twee bewerkingscentra zijn aangesloten. Het totaalconcept RS 1 werkt met verschillende Hermle-bewerkingscentra: C 12, C 22, C 250, C 32, C 400 of C 42. Het maakt niet uit of er twee identieke machines of twee verschillende machines aan elkaar worden gekoppeld. Bij één machine wordt de automatisering aangestuurd met het Hermle Automation-Control-System, kortweg HACS, of met het productiesysteem Soflex. Bij twee machines verloopt de aansturing altijd met Soflex.

De NC-gestuurde langslagklemmen en grijpers maken een volledig automatische werkstukwissel mogelijk. In combinatie met de individuele onderdelenopslag door traploos instelbare universele matrijzen verhoogt het innovatieve Robotersysteem RS 1 automatisch de productiviteit. Hier ligt juist een van de grootste voordelen: NC-grijpers en automatisch verstelbare spangereedschappen passen zich – dankzij het zeer grote grijp- en spangebied – aan de werkstukruwheid aan, waardoor de noodzaak van handmatige ingrepen vrijwel wordt geëlimineerd.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden