15 maart 2018 - 3 min leestijd

Smart Industry neemt praktische vormen aan op TechniShow

Smart Industry blijft voor veel bedrijven in de maakindustrie een vaag begrip. Het thema is een hot topic bij machinebouwers, evenementen, beurzen en in alle vakbladen. Maar wat is Smart Industry nou precies en wat kun je er als bedrijf mee? Op TechniShow 2018 worden deze vragen van 20 t/m 23 maart in Jaarbeurs Utrecht beantwoord met praktische voorbeelden.

“Waar we op de TechniShow in 2016 nog weinig praktische voorbeelden zagen van Smart Industry en het thema eigenlijk onderbelicht was, gaan we dit jaar echte toepassingen zien van deze trend”, vertelt Tom Bouws, senior adviseur bij de Kamer van Koophandel en een van de trekkers van de Smart Industry-beweging in Nederland. Volgens Bouws is het voor ondernemers niet eenvoudig om voor te stellen wat de voordelen kunnen zijn voor hun productie en business. Daarbij komt ook nog eens dat ondernemers het zo ontzettend druk hebben met alle lopende zaken, dat de tijd om nieuwe kennis op te doen simpelweg niet aanwezig is. “Smart Industry wordt te pas en te onpas gebruikt en is inmiddels uitgegroeid tot een containerbegrip. Wat we moeten doen, en straks op TechniShow ook duidelijk wordt gemaakt, is dat we beter moeten laten zien wat je er mee kan en wat de voordelen van Smart Industry zijn, zodat ondernemers niet vastlopen in een wirwar aan informatie. Ik ben ervan overtuigd dat Smart Industry een reusachtig effect gaat hebben op de industrie. Eigenlijk is de complete omwenteling al gaande”, is de visie van Bouws. Hij bedoelt daarmee dat businessmodellen veranderen en er heel klantspecifiek geproduceerd kan worden, waarbij software een onzichtbare maar cruciale rol vervult. Waar operators nu nog tips krijgen van de machinebesturing zal de machine in de toekomst zelf de instellingen bepalen. Slimme algoritmes worden continu gevoed met data uit sensoren in het proces en daarmee wordt productie geoptimaliseerd, foutloos en voorspelbaar, inclusief onderhoud. Met data kunnen in de toekomst compleet nieuwe verdienmodellen en klantrelaties tot stand komen. Een mooi voorbeeld is volgens Bouws 24/7 Tailor Steel: “24/7 Tailor Steel heeft geïnvesteerd in digitalisering van het orderproces en dit gekoppeld aan haar productieorganisatie, waardoor ze nu heel flexibel zijn en eenvoudig kunnen opschalen. Alle vakintelligentie is in de software gebracht en dat maakt het proces klantvriendelijk, efficiënt en snel.”

 

Meer digitaal

Bij TechniShow 2016 stonden vooral nog de conventionele productietechnieken centraal. Dit jaar gaan we meer digitale en software-gebaseerde oplossingen zien. “Uit onderzoek blijkt dat er ontzettend veel behoefte is aan meer informatie over Smart Industry, IIoT en Big Data. De TechniShow gaat praktisch inzetten op Smart Industry om vragen als ‘wat is het, wat zijn de voordelen voor mijn bedrijf, waar begin ik, hoe kom ik bij een Fieldlab?’ te beantwoorden.” Om de bezoekers meer kennis van Smart Industry bij te brengen, worden er diverse ontbijt- en lunchsessies, workshops en lezingen op de beursvloer gehouden rondom dit thema. “De workshops en de lezingen op de beursvloer creëren een levendige beurs. Het is als bezoeker eenvoudig om even aan te schuiven en na tien minuten weer verder te gaan. De kennisoverdracht is dus meer geïntegreerd in de beurs zelf.” Een Smart Industry helpdesk zal dit jaar nog een extra bijdrage leveren aan dit topic.

TechniShow 2018 vindt plaats van 20 t/m 23 maart in Jaarbeurs Utrecht. Na registratie is de beurs gratis te bezoeken.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden