16 februari 2024 - 2 min leestijd

Stodt presenteert speerpunten verspanen en geometrie

Technische bedrijfsopleider Stodt toont tijdens Technishow een simulatie op de drie belangrijkste besturingssystemen voor verspanende machines. Daarnaast zet de opleider in op het vakmanschap van het meten. 

Bert Smit, specialist voor maatwerkopleidingen bij Stodt, heeft de markt complexer zien worden. “Automatisering vraagt nogal wat van een werknemer. Bij een CNC-machine die een paar ton heeft gekost en die 24/7 draait, komen andere vaardigheden om de hoek kijken. Achter een 5-asser heb je mensen op hbo-niveau nodig die alle aspecten doorzien, zoals het verspanen zelf, maar ook logistiek, materialenkennis, softwarebeheersing en de complexiteit van de machine zelf.”

Bij de stand van Stodt worden twee aspecten uitgelicht. In de eerste plaats staan er voorbeelden van de drie meest gebruikte besturingssystemen: Fanuc, Siemens en Heidenhain. “Op 95 procent van de verspanende machines vind je een van deze besturingssystemen. De laatste jaren hebben de fabrikanten van deze besturingen veel verbeteringen doorgevoerd. Zo kan je complexe bewerkingen makkelijker programmeren. De gebruiker is niet altijd op de hoogte van deze mogelijkheden, en daar willen we hem op trainen.”

Daarnaast heeft Stodt een meetmachine op de stand. Die machine symboliseert het vakmanschap van het meten. Smit: “Als er een vorm en plaats op je tekening staan, hoe meet je ze dan goed? Hoe interpreteer je een tekening? Daar is een norm voor, genaamd Aukom. Dat is de norm voor het correct met een meetmachine omgaan. Dat zegt dus wat over het vakmanschap van het meten. Wij hebben een nieuwe vakrichting ontwikkeld, genaamd Meettechnicus. Belangrijk onderdeel van die cursus is dat de meettechnicus leert om de juiste informatie over het meten op een goede manier terug te koppelen naar de werkplaats. Afkeuren is vervelend; ervoor zorgen dat er in het vervolg door beter meten minder afkeur is, is belangrijk.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden